|
Naszywka |
Wysłany:
Wto Kwi 24, 2007 8:51 pm |
|
|
Bieletsky |
st. szeregowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
Próbowałem znaleźć w necie jakiekolwiek informacje na temat naszywek "Nam Era". Nie odniosłem większych sukcesów, poza tym wiadomości z internetu często nie wydają mi się wiarygodne. Tak więc mam pytanie do rzeczoznawców. Jak rozpoznać że naszywka jest autentyczna? (ograniczmy się do naszywki 101 dywizji) Ewentualnie jeżeli już to jak "zmontować" taką przy użyciu podręcznych środków. Jeżeli można prosiłbym o fotki co by można okiem rzucić i cuś niecuś wywnioskować. |
|
_________________ It's Just a Viet-Nam Thing. R.I.P. Brothers! 1965-1974 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Kwi 24, 2007 9:21 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |
|
|
|
|
|
|
|
|
Temat naszywek, to głęboka i trudna przepaść. Moim zdaniem nie ma co marnować czasu na własnoręczne "montowanie" epokowej naszywki - lepiej kupić epokową lub bardzo dobrą kopię. Polecam zajrzeć na ebay jest tam kilka osób sprzedających super kopie w dość "normalnych" cenach. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Kwi 24, 2007 9:43 pm |
|
|
Bieletsky |
st. szeregowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hehehe... jak jeszcze siedziałem w klimatach 2 Wojennych to "zmontowałem" sobie własną naszywke 101. Wyszła z deka koślawo ale do dzisiaj mam ją w moim pudełku. Niedługo postaram się zamieścić fotke
Czy to prawda że po rejestracji na polskiej "zatoce" (hehehe pod moim blokiem jest sklep "Zatoka" z duperelami do żarcia) to można wtedy działać otwarcie również na amerykańskiej stronce?? Jak to wychodzi w praniu? Czy jest opłacalne tzn. ile wynoszą koszty przesyłki ? |
|
_________________ It's Just a Viet-Nam Thing. R.I.P. Brothers! 1965-1974 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Kwi 24, 2007 9:50 pm |
|
|
doc101 |
podporucznik |
|
|
|
|
|
|
|
|
Tak, można się zarejestrować w Polsce i działać w USA. Czy jest to opłacalne?? Hmm, to zależy ... i to w dużej mierze od sprzedającego, to on ustala jaki jest koszt przesyłki (czasami zawyżają go). Pamiętaj także o tym, iż paczka z USA może, ale nie musi, wpaść na cło, które wtedy przyjdzie Ci zapłacić od kwoty zadeklarowanej wartości na paczce. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sro Kwi 25, 2007 12:20 pm |
|
|
królik |
st. sierżant sztab. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
doc101 napisał: | Moim zdaniem nie ma co marnować czasu na własnoręczne "montowanie" epokowej naszywki |
Eeeeee tam, nie znasz się.
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Kwi 26, 2007 10:34 am |
|
|
Michał |
kapitan |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Selected U.S. Army Insignia of the Vietnam War, ta pozycja może coś nie cos wyjaśnić. |
|
|
|
|
|
|
|
101 |
Wysłany:
Pią Kwi 27, 2007 8:44 pm |
|
|
Bodi_Lodz |
chorąży |
|
|
|
|
|
|
|
|
Witam
Dzieki za uznanie od ojca inwestora i mojego szefa od pewnego czasu hehe(i nie mówie tu o pracy)
A tak powaznie jezeli nie masz wiedzy zeby rozpoznac lokalna naszywke to tez nie masz wiedzy zeby ja wykonac-proste i logiczne;)
A własnie michał czekam na informacje o taśmie;)
Nervous książka ta jest super tak samo jak wczesniejsza ksiazka tego autora-niestety nie dowiesz się z niej nic-nie ma wymiarów tyłow naszywek etc i prawie wszystkie naszywki z tej książki zostały skopiowane z lepszym lub gorszym skutkiem.Warto zajrzeć do Asmic lub kupic książke o kopiach naszywek Pana(nazwisko zapomnialem Michal wie o kim mowie bo ma ta ksiazke a w zasadzie 2)
Wciaż nie wiemy jaka ma byc ta 101 lokal us made????
Piozdrawiam
Bodi |
|
|
|
|
|
|
|
101 |
Wysłany:
Nie Kwi 29, 2007 8:35 pm |
|
|
Bodi_Lodz |
chorąży |
|
|
|
|
|
|
|
|
A mógłbyś podesłać zdjęcie tej wykonanej przez ciebie-to pozwoli nam troszke ocenić twoja wiedzę i umiejętności manualne;)
Bodi |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Kwi 30, 2007 8:18 pm |
|
|
Michał |
kapitan |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nervous poszedł na patrol |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon Maj 07, 2007 8:27 pm |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Poszedłem ale juz wróciłem. |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Lis 29, 2007 7:35 am |
|
|
Grzesiek |
kapral |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Witam, mam pytanie dotyczące Combat Infantryman Badge
W jakich sytuacjach używano tłumionego pinu a w jakich normalnego (kolor) |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw Lis 29, 2007 10:44 am |
|
|
Nervous |
mł. chrązy sztab. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Chyba chodzi Ci o wersje zgaszona i kolorową.
Od 1968 roku wszystkie naszywki naszywane na munury polowe były już zgaszone, stopnie, specjalności. Wyjątet stanowiły niektóre jednostki które nosiły kolorowe naszywki na ramieniu, np, 101 dywizja.
Zgaszone naszywki CIB noszono na mundurach w bazach. W polu nie noszono raczej obszytych mundurów (choć oczywiście zdarały się wyjątki) |
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Kwi 08, 2008 12:41 pm |
|
|
pissmejker |
plutonowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Witam, mam pytanie dotyczące zgaszonej naramiennej naszywki buck Sierżanta(e-5). Na większości zdjęć widać że naszywki miały same chevrony, bez czarnej linii otaczającej stopień. Chciałbym zapytać czy linia otaczająca stopień występowała w jakimś szczególnym okresie, zależała głównie od producenta, czy moze był jeszcze jakiś inny powód? Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto Kwi 08, 2008 12:52 pm |
|
|
Bodi_Lodz |
chorąży |
|
|
|
|
|
|
|
|
Więc tak "linia otaczająca stopień" występuje zawsze w szewronach produkcji amerykańskiej bo to wynika z ich konstrukcji...
Więc w naszywkach ciętych zgaszonych ta "linia" jak ją nazwałeś występuje w wersji oliwkowej i czarnej.
W naszywkach z obszytym rantem po roku 68 jest ona czarna i jest zarazem obszyciem tego rantu...
Ta "linia" występowała zawsze i występuje nadal...
To powinno ci pomóc... |
|
_________________ You dudes gonna love the Nam!!!
For fucking ever!!!
|
|
|
|