|
Militarne zastosowanie fal akustycznych |
Wysłany:
Sob Lip 10, 2010 12:54 pm |
|
|
krzysztof1 |
szeregowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Witam wszystkich, to moj pierwszy post tutaj. Mam do napisania prace magisterska na temat "Militarne zastosowanie fal akustycznych". Literatura na ten temat jest bardzo ograniczona i mam problem z jej znalezieniem. W internecie jest troche informacji, ale to nie wystarcza. Chciałbym zapytać Was czy znacie jakieś książki w których znajduje się szerszy opis broni akustycznych, urządzeń wykorzystujących fale akustyczne do lokalizacji obiektów np. min czy śmigłowców oraz samego wykorzystania tych technologii w terenie pod względem taktyki itd.
Z gory wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Krzysztof |
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie Lip 25, 2010 8:35 pm |
|
|
grobas |
kapral |
|
|
|
|
|
|
|
|
Powiem (napiszę) tak....jak możesz to zmień temat pracy.
Książki nie znajdziesz bo to nowe raczej jest. Mam tu na myśli to co podobno szykują Amerykanie, czyli obezwładnianie za pomocą dźwięku - mają to podobno montować na śmigłowacach i AC-130.
Co do wcześniejszych i bardziej obronnych i mniej ofensywnych zastosowań to przedradarowe detektory samolotów. Jak zobaczysz na zdjęciach np. z II wojny takie wielkie puzony to właśnie to.
Drugie co mi przychodzi na myśl to miny przeciwśmigłowcowe odpalane właśnie akustycznie.
Zdaje się też, że w Wietnamie Amerykanie stosowali jakieś przeciwpiechotne/przeciwciężarówkowe miny aktywowane akustycznie. Zrzucali to w rejonie drogi Ho Chi Min'a. Podobno się nie sprawdzało.
Stosowali tam też "zwykłe" mikrofony. To znaczy zrzucali w pewien rejon takie "podsłuchy" i jak coś było słychać, to wtedy okładali ten rejon z czego się dało.
No i na koniec coś mi świta, że Niemcy pod koniec wojny testowali wyrzutnie/miotacze pocisków montowane na myśliwcach i odpalane właśnie dźwiękiem przelatującego powyżej bombowca.
Tyle, że ta wiedza jest z gazet, zwiedzania różnych miejsc, ale książki żadnej nie kojarzę... |
|
|
|
|